Het hocuspocus dat beveiligen heet

17-05-2018

Privacy en security zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om de privacy van je medewerkers en klanten te garanderen moet je security immers optimaal zijn. Maar hoe doe je dit? Welkom in de hocuspocus-wereld van de IT. Het lijkt behoorlijk lastig om iemand te vertrouwen iets te regelen waar je zelf weinig kaas van gegeten hebt. Want wanneer weet je dat je beveiliging optimaal geregeld is?

Vertrouwen

Vroeger bewaarde men hun geld onder het matras, in plaats van op de bank te vertrouwen. Inmiddels vertrouwen we allemaal een bank, waardoor ons leven een stuk makkelijker is. We kunnen online shoppen, krijgen ons salaris gestort en betalen automatisch de huur of hypotheek.

In een snel veranderende IT-wereld is vertrouwen winnen soms wat lastig. Want waarom heb je een IT ’er nodig om jouw beveiliging te regelen? Om de simpele reden dat je het niet langer zelf kunt. Vervelend om te constateren, maar wel waar. We beveiligen ’s nachts ook niet zelf ons pand. We hebben vertrouwen in anderen die voor ons het goede doen. Hoe doet een IT ‘er dan het goede voor de beveiliging van jouw bedrijfsgegevens?

Neem nu twee-staps-verificatie. Hiermee bedoel ik het inloggen met een UserID, wachtwoord én nog iets extra’s. Dat kan zijn een vingerafdruk, een telefoon, een USB-key: iets wat je altijd bij je draagt. Zonder kun je inderdaad niet inloggen, maar je maakt het hackers hierdoor zo veel moeilijker dan wanneer je alleen een gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt. Je weet misschien ook dat het zeer onverstandig is overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken, want wanneer één dienst onveilig met jouw gegevens omgaat, kunnen hackers overal bij. En dan druk ik je ook nog eens op het hart om die wachtwoorden nergens op te schrijven.

Identity management

Inmiddels duizelt het je misschien. Ja maar, denk je nu, ik wil toch niet de hele dag bezig zijn met inloggen? En hoe onthoud ik al die verschillende wachtwoorden? Een goede beveiliging lijkt zo een onmogelijke opgave. Dat is het niet wanneer je vertrouwen legt in een goed IT-bedrijf. Zo kunnen wij er bijvoorbeeld voor zorgen dat je maar één keer via twee-staps-verificatie hoeft in te loggen, je overal bij kunt én toch optimaal beveiligd bent. Zo hoef je maar één wachtwoord te onthouden en één element bij je te dragen om overal bij te kunnen.

De softwaredienst die we hiervoor gebruiken is Okta. Okta bouwt als het ware een stevige muur rondom jouw applicaties met slechts één ingang. ’s Ochtends kom je op kantoor, je opent je laptop en logt in bij Okta. UserID, wachtwoord en derde verificatie, zoals je vingerafdruk of een beveiligingssleutel. Vervolgens kun je de hele dag aan de slag en bij al jouw applicaties. Je kunt echter ook de laptop van je collega openen en daar inloggen op jouw Okta-account. Je kunt dan honderd procent je eigen werk doen, omdat al jouw bestanden en applicaties nu via deze laptop toegankelijk zijn.

Het werken met Okta betekent dat je niet los op diensten kunt inloggen zonder Okta. Dus, wanneer je je mail wilt checken en naar Outlook gaat, word je direct naar de inlog van Okta gestuurd. Je kunt niet via een achteringang naar binnen en je gegevens zijn hierdoor optimaal beschermd.

Sterke brug

Werken met Okta betekent dat je gegevens via een twee-staps-verificatie optimaal beschermd zijn, maar ook dat je extra snel kunt werken. Je hoeft immers niet langer bij iedere dienst in te loggen en kun je overal veilig bij je gegevens. Daarnaast is het altijd terug te vinden wie wanneer welke gegevens heeft bekeken. Zo houd je je online omgeving veilig voor jezelf, je collega’s én je klanten. De brug tussen beveiligende gegevens en vlot werken heeft Okta ijzersterk gebouwd. Durf jij hem over te steken?

Bij vragen of opmerkingen, neem vooral even contact op. Ik vertel je graag meer over hoe je je beveiliging optimaliseert.

Start nu je gratis proefperiode

Als je durft.

Kom in contact

Je bent bij ons in goeie handen

Ik wil aan de slag!

Je bent bij ons in goeie handen

Plan nu je Zendesk demo

Vertel ons wat meer over je zelf

Start nu je Zendesk Trial

Als je durft..

Plan nu je Okta demo

Vertel ons wat meer over je zelf

Plan nu je Office 365 demo

Vertel ons wat meer over je zelf

Maak kennis met ons

Gezellig! Waar spreken we af?

Maak geen kennis met ons

Dan hoeven wij ook geen kennis met jou te maken :-).